بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی (2 شخصیت موفق در کار و رابطه)
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی کدامند ؟ اگر در برخورد با متولدین یک ماه خاص رفتار ناپسندی از آنها دیده باشید این را به شخصیت آنها ربط می دهید. اما معمولا بحث تیپ های شخصیتی و شخصیت شناسی به روش MBTI خیلی فراتر از این است. بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی از نظر افراد مختلف می تواند متفاوت باشد برای برخی درون گرا بودن می تواند ویژگی اخلاقی مثبت و برای برخی منفی تلقی شود. پس این نکته را در نظر بگیرید که بهترین و بدترین تیب های شخصیتی از دید شما معنی پیدا می کند .
انواع تیپ های شخصیتی در روانشناسی :
احتمالا در زندگی شما هم پیش آماده که از رفتار یک دوست، همکار یا یکی از افراد خانواده ناراحتی و دلخوری شدیدی را تجربه کنید و با وجود اینکه این رفتار را به فرد گوشزد کرده اید اما دوباره همان رفتار را تکرار کرده است. مثلا به مادرتان گفته اید که دوست ندارید در مهمانی های شلوغ خانوادگی مرتبا شرکت کنید اما مادرتان از شما انتظار دارد در تمامی این مهمانی های خانوادگی شرکت کنید و با اشتیاق و هیجان شروع به تعریف داستان های شخصی و جوک کنید و ترجیح شما این باشد که در گوشه ای خلوت در منزل میزبان بنشینید و با گوشی تان کار کنید !
در مثال بالا احتمالا شخصیت شما ، شخصیتی درون گرا و شخصیت مادر شخصیتی برون گرا است . افراد درون گرا در جمع انرژی شان کم می شود و افراد برون گرا در جمع های شلوغ انرژی شان افزایش می یابد . اصلا برون گرایی و درون گرایی به چه معنی است و دانستن بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی چه کمکی به ما می کند ؟!
شخصیت شناسی mbti، پرکاربردترین ابزار خودشناسی این ویدیو آموزشی را از دست ندهید !
انواع شخصیت قرن هاست که موضوع جذابی بوده است و نظریه های مختلفی سعی کرده اند رفتار انسان را طبقه بندی و درک کنند. در حالی بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی وجود ندارد، برخی از ویژگی ها می توانند در زمینه های خاص مزیت یا چالش بیشتری داشته باشند. در این بررسی جامع، ما به دنیای انواع شخصیت ها خواهیم پرداخت و مزایا، معایب و اهمیت فردیت را بررسی خواهیم کرد.
درک انواع شخصیت:
انواع شخصیت به الگوهای مخصوص فکر کردن، احساسات و رفتار افراد اشاره دارد که بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی را از هم متمایز می کند. نظریه های متعددی برای طبقه بندی این الگوها توسعه یافته است که نوع مایرز-بریگز (MBTI) و پنج ویژگی بزرگ شخصیت از جمله پرکاربردترین آنها هستند.
MBTI افراد را بر اساس چهار دوگانگی به 16 نوع شخصیت طبقه بندی می کند:
- درونگرا (I) در مقابل برونگرا (E) یعنی افراد انرژی خود را از چه منبعی بدست می آورند ، از تنهایی یا در جمع بودن،
- حسی (S) در مقابل شهودی (N) یعنی افراد اطلاعات خود را از چه طریقی بدست می آورند ، شواهد و مدارک یا حسس ششم ،
- فکری (T) در مقابل احساسی (F) یعنی افراد چگونه تصمیم می گیرند ، منطقی یا احساسی،
- و قضاوت کننده (J) در مقابل ادراکی (P) یعنی در زندگی شرایط منظم را ترجیح می دهند یا انعطاف پذیرند .
هر ترکیب از این دوگانگی ها منجر به یک نوع شخصیت منحصر به فرد مانند ENTP (برونگرا، شهودی، فکری، ادراکی) می شود.
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی:
در حالی که برخی از انواع تیپ های شخصیتی ممکن است با مزایا یا چالشهای خاصی مرتبط باشند، اما یادتان باشد که تجربه های فردی و اتفاقاتی که برای هر فرد پیش می آید نیز می تواند روی شکل گیری اخلاق ها و رفتار فرد تاثیر بگذارد. به عنوان مثال شخصی که از طرف پدر و مادرش مورد بی احترامی قرار گرفته می تواند با کوچک ترین شوخی برآشفته شود و گارد بگیرد.
انواع شخصیت “بهتر”:
برخی از انواع شخصیت به دلیل نقاط قوت و پتانسیل موفقیتشان اغلب “ایدهآل” در نظر گرفته میشوند. اگر بخواهیم بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی را معرفی کنیم قطعا به این شخصیت ها اشاره می کنیم، برای مثال:
- ENTPها (افراد برون گرا ، شهودی ،فکری و ادراکی )به خاطر خلاقیت، هوش و روحیه کارآفرینی شناخته میشوند. آنها اغلب بسیار انعطافپذیر بوده و توانایی تفکر خارج از چارچوب را دارند.
- INFJها (افراد درون گرا ، شهودی ، احساسی و قضاوت کننده ) به خاطر همدلی، شهود و آرمانگراییشان ارزشمند هستند. آنها اغلب به شدت دلسوز بوده و برای ایجاد تأثیری مثبت بر دنیا تلاش میکنند.
انواع شخصیت “بدتر” :
در حالی که هیچ نوع شخصیتی ذاتاً “بد” نیست، ویژگیهای خاص میتوانند در شرایط خاص چالشهایی را به وجود آورند. به عنوان مثال،
- ISTPها (افراد درون گرا ،حسی ، فکری و ادراکی ) ممکن است در بیان احساسات خود و ایجاد روابط عمیق با دیگران مشکل داشته باشند.
- ESFJها (افراد برون گرا ، حسی ، احساسی و قضاوت کننده ) ممکن است مستعد راضی کردن دیگران باشند و در تعیین مرزها با مشکل مواجه شوند.
تاکید بر این نکته ضروری است که هیچ نوع شخصیتی برتر یا پایینتر نیست و بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در واقع تقسیم بندی است که ما در ذهنمان انجام می دهیم . در واقع ما از بچگی و در کلاس های دبستان یاد گرفتیم که جدول خوب ها و بدها بکشیم و افراد خوب و بد را از هم جدا کنیم.
هر فردی ترکیبی منحصر به فرد از ویژگیهای اخلاقی متفاوت را دارد که تجربیات و داستان های او را شکل میدهد. عواملی مانند تربیت خانوادگی، پیشینه فرهنگی و تجربیات شخصی میتوانند تأثیر قابل توجهی بر نحوهی بروز ویژگیهای شخصیتی و تبدیل افراد به بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی داشته باشند.
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در موفقیت شغلی:
انواع شخصیت میتوانند در انتخاب شغل و موفقیت نقش داشته باشند. افرادی با ویژگیهای خاص ممکن است به طور طبیعی تمایل بیشتری به مشاغل خاصی داشته باشند. برای مثال افراد درونگرا برای کارهای تیمی انتخاب مناسبی نیستند و افراد برونگرا توانایی ماندگاری در محیط های کاری یکنواخت و انجام کارهای تکراری را ندارند. بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در موقعیت های شغلی می تواند اینگونه ارزیابی شود :
- INTJها (افراد درونگرا ،شهودی، فکری و قضاوت کننده )اغلب در نقشهای تحلیلی و استراتژیک موفق هستند،
- در حالی که ESFPها (افراد برونگرا ،حسی ، احساسی و ادراکی )ممکن است در زمینههای خلاقانه و مردمدار شکوفا شوند.
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی برای رهبری:
اثربخشی رهبری تحت تأثیر عوامل مختلفی، از جمله ویژگیهای شخصیتی، قرار دارد. در حالی که هیچ سبک رهبری یکسانی برای همه وجود ندارد، برخی از انواع شخصیت ممکن است برای نقشهای رهبری مناسبتر باشند. معمولا افرادی که برونگرا هستند بیشتر تمایل به بودن در جمع و کار تیمی و فضاهای شلوغ دارند و می توانند انتخاب بهتری نسبت به درونگراها باشند. برای مثال:
- ESTJها (برونگرا، حسی، فکری، قضاوت کننده ) اغلب به خاطر قاطعیت، سازماندهی و توانایی کنترل امور شناخته میشوند.
- ENFPها (برونگرا، شهودی، احساسی و ادراکی ) ممکن است دارای کاریزمای فوقالعاده بوده و دیگران را با چشمانداز خود الهامبخشند.
- اگر به رهبری کسب و کار علاقمندید این مقاله را از دست ندهید.
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در روابط :
انواع شخصیت میتوانند بر روابط عاشقانه و دوستی تأثیر بگذارند. افرادی با ویژگیهای شخصیتی سازگار ممکن است با احتمال بیشتری روابط هماهنگی را تجربه کنند. با این حال، مهم است توجه داشته باشید که روابط موفق صرف نظر از انواع شخصیت، نیازمند تلاش، سازش و ارتباط مؤثر هستند.
معمولا افراد درونگرا و برونگرا با هم همخوانی کمتری دارند و میزان چالش های بیشتری را با هم تجربه می کنند. این موقعیت را در نظر بگیرید که یک فرد درونگرا تمایل دارد آخر هفته را در خانه بنشیند و با مطالعه کتاب یا تماشای فیلم زمان خود را سپری کند اما فرد برونگرا تمایل دارد آخر هفته را به یک مهمانی با دوستانش برود و تا نیمه های شب به گفتگو و حرف زدن با دوستانش مشغول باشد.
و اینکه افراد درونگرا تعداد دوستان محدود را ترجیح می دهند و افراد برونگرا ارتباطات گسترده تری دارند و با دوستان بیشتری در حال مراوده و معاشرت هستند. افراد درونگرا ترجیح می دهند در هفته مهمانی های کمتر و تعداد افراد کمتری را ببینند که تقریبا برعکس شخصیت افراد برونگرا است. افراد گروه I با هم و افراد گروه E با هم سازگاری بیشتری دارند.
غلبه بر تفاوتهای شخصیتی:
این موضوع را در نظر بگیرید که اگر شما درونگرا هستید و پارتنر یا شریک عاطفی تان برونگرا است به این معنی نیست که نمی توانید با هم روابط خوبی داشته باشید ! افراد با انواع شخصیتهای مختلف میتوانند با موارد زیر بر چالشها غلبه کرده و روابط مستحکمی برقرار کنند اما لازمه آن یادگیری مهارت های زیر است:
- درک و قدردانی از تفاوتها: تشخیص و ارزشگذاری بر دیدگاهها و نقاط قوت منحصر به فرد دیگران مثلا آگاه باشید که همسر شما از مهمانی های شلوغ خسته می شود و تمایلی به آن ندارد و گاهی شما باید بخاطر او کوتاه بیایید.
- تمرین همدلی: قرار دادن خود در جایگاه دیگران و درک احساسات و انگیزههای آنها.
- ارتباط مؤثر: بیان صریح افکار و احساسات خود و گوش دادن فعالانه به دیگران.
- سازش و مذاکره: یافتن راهحلهای دوطرفه برای رفع تعارضات و اختلافنظرها.
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در فرزندپروری :
سبکهای فرزندپروری میتوانند تحت تأثیر ویژگیهای شخصیتی قرار بگیرند و در نتیجه بر رشد شخصیت کودکان تأثیر بگذارند. به عنوان مثال:
- والدین مقتدر که سختگیر و خواستار هستند، ممکن است دارای شخصیت ISTJ یا ESTJ باشند.
- والدین سفت و قاطع که افراطی هستند، ممکن است ویژگیهای ESFP یا ENFP را نشان دهند.
- والدین حامی که حمایتی و قاطع هستند، اغلب ویژگیهای ENFJ یا ESTP را نشان میدهند.
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در یادگیری :
انواع مختلف شخصیت ممکن است ترجیحات مختلفی برای سبکهای یادگیری داشته باشند.
- انواع شهودی (Nها) ممکن است در یادگیری انتزاعی و مفهومی مهارت داشته باشند،
- در حالی که انواع حسی (Sها) ممکن است رویکردهای ملموس و عملی را ترجیح دهند.
- انواع فکری(Tها) ممکن است در یادگیری خود تحلیلگر و منطقیتر باشند،
- در حالی که انواع احساسی (Fها) ممکن است نسبت به مطالب همدلانهتر و از نظر عاطفی متصلتر باشند.
نتیجهگیری بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی:
- بر اساس روش شخصیت شناسی MBTI تیپ های شخصیتی به 16 نوع تقسیم می شوند.
- هر فردی جدا از تیپ شخصیتی که دارد می تواند رفتار و اخلاقی داشته باشد که ناشی از تجربیات و تربیت او است.
- بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی از نظر هر فرد می تواند متفاوت باشد و بستگی به نوع شخصیت خودمان نیز دارد به عنوان مثال افراد درونگرا می توانند افراد برونگرا را جزو بدترین تیپ های شخصیتی در نظر بگیرند و بالعکس.
- بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی در هر موقعیت می توانند متفاوت باشند مثلا یک شخصیت می تواند در رهبری بسیار ناموفق باشد اما در روابط شخصی فردی توانمند باشد.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
فن بیان مدیران/ 5 فوت کوزه گری مدیران موفق
1.03k بازدید
-
6 بخش مهم آموزش هوش مالی به کودکان که هر پدر و مادری باید بداند!
661 بازدید
-
رهبری کسب و کار چیست؟ 3 پایه اصلی رهبری بیزنس
628 بازدید
-
فن بیان در بازاریابی تلفنی + 5 اشتباه رایج فروش تلفنی
655 بازدید
-
کمال گرایی چیست و 6 تکنیک درمان آن
791 بازدید
-
راه های کسب درآمد در خانه + 20 ایده پولساز
480 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید