9 بازی برای تقویت هوش کلامی
کودکان علاوه بر رشد فیزیکی به رشد سایر مهارت ها و استعدادهایشان نیز نیاز دارند. والدین یا مربیان موظف هستند با فراهم کردن محیط و امکانات مناسب باعث تقویت مهارت های کودکان شوند. یکی از مواردی که در بخش های مختلف زندگی کاربرد بسیاری دارد و باید از سنین کودکی به آن پرداخته شود، هوش کلامی است. این توانایی خدادادی بوده و از بدو تولد با نوزاد همراه است. پدر و مادر باید راه ها و روش های تقویت مهارت کلامی کودکان را بدانند و به فرزند خود کمک کنند تا بتواند هوش زبانی خود را بهبود بخشد. بازی کردن یکی از روش هایی است که بیشترین تاثیر را در آموزش کودکان ایفا می کند و می تواند نتایج موفقیت آمیزی در بهبود هوش زبانی آنها در پیش داشته باشد.
انواع هوش در انسان
برای اولین بار هوارد گارنر تئوری مبنی بر هوش چندگانه انسان را بیان کرد. با گذشت زمان و تحقیقات انجام شده در این زمینه هوش انسان به 8 زمینه مختلف تقسیم شد. هوش چندگانه انسان شامل هوش ریاضی، زبانی یا کلامی، فضایی، موسیقی، میان فردی، جسمانی و هوش طبیعت گرا است. ذهن انسان توانایی تقویت و پیشرفت در هر یک از زمینه های ذکر شده را دارد. تنها کافی است روش های مناسب برای بهبود و ارتقا آن ها را فراگرفته و استفاده کنید.
مشـاوره رایگان با کارشناسان
جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره دورهها و خدمات آکادمی میلاد پرنده با ما در ارتباط باشید
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
هوش زبانی چیست؟
بخشی از مغز انسان مسئول فعال کردن جنبه های مختلف زبان است. ما از زبان برای برقراری ارتباط با دیگران، فکر کردن، نوشتن و غیره استفاده می کنیم. حتی اگر کلمه ای به زبان نیاوریم با اندیشیدن یا نوشتن از هوش کلامی خود استفاده می کنیم.
افرادی که هوش زبانی مناسبی دارند معمولا در برقراری ارتباط با دیگران با مشکل مواجه نمی شوند. پرسش “چگونه در جمع دوستان صحبت کنیم” برای افرادی با این مشخصات به عنوان چالشی پیش رو مطرح نخواهد بود. این افراد، خوش صحبت هستند و یا اینکه قلم خوبی دارند. خوب حرف زدن در جمع از مهارت هایی است که این گروه از افراد به خوبی از عهده آن بر می آیند. از دیگر نشانه های افراد با هوش زبانی بالا می توان به گفتن شعر، داستان سرایی و غیره اشاره کرد.
هوش کلامی در بخش های مختلف زندگی می تواند به پیشرفت و ترقی انسان کمک شایانی کند. به این منظور اکثر والدین در این فکر هستند که از بازی برای تقویت هوش کلامی کودک استفاده کنند، زیرا از این طریق می توانند موفقیت فرزند خود را در آینده تضمین کنند.
شناخت بازی برای تقویت هوش کلامی
بازی یکی از جذاب ترین موارد دوران کودکی است. کودکان معمولا علاقه زیادی به بازی کردن دارند و روانشناسان با توجه به این علاقه وافر کودک موارد آموزشی را نیز در دل بازی ها جای می دهند. بازی برای تقویت هوش کلامی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر فرزندی در خانه دارید و در جستجوی پاسخی مفید برای پرسش در اوقات فراغت چه کنیم هستید، پیشنهاد می کنیم وقت خود را با طراحی بازی های کاربردی در جهت پیشرفت مهارت های مختلف کودک از جمله مهارت کلامی او سپری کنید.
1. حدس کلمه، شکوفایی خلاقیت
حدس کلمه یک بازی برای تقویت هوش کلامی کودک است و می تواند تاثیرات شگفتی برای خلاقیت او نیز بگذارد. برای انجام این بازی تنها کافی است وسیله ای را در ذهن خود در نظر بگیرید یا آن را پشت سر خود قایم کرده و سعی کنید با توضیح ویژگی های آن کودک خود را به وجد بیاورید تا نام آن را حدس بزند. برای تاثیر بیشتر توصیه می شود این بازی را به صورت نوبتی انجام دهید.
2. تکرار کلمات زبان گیر، خالق هیجان و شادی
تکرار کلمات زبان گیر به صورت پشت سرهم یک بازی برای تقویت هوش کلامی کودک به شمار می آید. در این بازی از کلمات هم آوا استفاده می شود که تکرار آن ها را با مشکل مواجه می کند. این بازی علاوه بر تقویت مهارت کلامی کودک باعث شادی و سرگرمی کودک نیز می شود، زیرا به دلیل نزدیکی آواها به هم ممکن است کودک تپق بزند یا تلفظ کلمات را اشتباه بیان کند.
3. زنجیره کلمات، ارتقاء مهارت گوش دادن فعال
یکی از بازی هایی که بخش زبانی مغز انسان را به تحرک وا می دارد، بازی زنجیره کلمات است. این بازی با بیان یک کلمه آغاز می شود و کلمه بعدی با دو حرف آخر کلمه اولی باید آغاز شود. این روند در طول یک دقیقه انجام می شود، هر چقدر تمرین و تکرار فرد در این زمینه بیشتر باشد قادر خواهد بود تعداد کلمات بیشتری را به یاد آورد. این بازی را گوش دادن فعال کودک را پرورش می دهد.
4. حل جدول متقاطع، گسترش دایره لغات
به احتمال زیاد جدول های آخر مجلات را به خاطر دارید، این جدول ها یک بازی برای تقویت هوش کلامی محسوب می شوند. گسترش دایره لغات برای ایجاد یک فن بیان خوب یا باز کردن سر صحبت با دیگران بسیار مهم تلقی می شود. با حل جدول های متقاطع می توان ضمن تقویت دایره لغات، با مترداف ها و متضادهای ان نیز آشنا شد. اگر شما با توجه به رده سنی کودک جدول متقاطعی تهیه کنید، این بازی می تواند یکی از تاثیرگذارترین موردها برای تقویت هوش کلامی باشد.
5. گزارشگری، افزایش اعتماد به نفس
یکی از موارد موثر برای تقویت هوش کلامی کودکان، تمرین گزارشگری است. هنگامی که همراه فرزند خود به تماشای یک مسابقه ورزشی مشغول هستید یا یک مستند حیات وحش تماشا می کنید، صدای تلویزیون را قطع کنید. سپس از کودک خود بخواهید گزارشگری این مسابقه یا مستند را برعهده بگیرد. این بازی برای تقویت هوش کلامی کودک بسیار موثر بوده و اعتماد به نفس او را نیز افزایش می دهد. به همین راحتی می توانید شخصیت شناسی از روی حرف زدن کودک خود را انجام دهید. با توجه به طرز حرف زدن، لحن صدا یا زبان بدن او سرنخ های خوبی در مورد ویژگی های شخصیتی کودک تان بدست خواهید آورد.
6. کلمات با ربط یا بی ربط، روشی جذاب در تقویت هوش کلامی
یکی از بازی های جذابی که برای تقویت مهارت زبانی کودک مفید و موثر شناخته شده است، بازی کلمات است. در این بازی شما سه کلمه با ربط یا بی ربط بیان می کنید سپس از کودک خود می خواهید کلمه چهارمی مرتبط با 3 مورد قبلی پیدا کرده یا از او می خواهید ویژگی مشابه کلمات ذکر شده را بیان کند. این موضوع باعث تقویت هوش زبانی او شده و ذهن او را نیز فعال می کند.
7. جملات ناقص، محرک قوه تخیل
یکی از بازی هایی که کودکان از آن به خوبی استقبال می کنند، بازی جملات ناقص است. در این بازی شما یک جمله ناقص می گویید و از فرزندتان می خواهید تا با قوه تخیل خود آن را کامل کند. این سرگرمی جز بازی هایی است که دو مهارت کودک را به طور همزمان ارتقا می دهد؛ قوه تخیل کودک همراه با مهارت زبانی او رشد می کنند.
8. داستان گویی، تقویت فن بیان
داستان گویی از جمله مقوله هایی است که نه تنها برای کودکان، بلکه برای افراد بزرگسال نیز جذاب است. روایت یک داستان تکنیکی است که می توان برای تقویت فن بیان از آن استفاده کرد. این تکنیک حتی برای اجرای یک سخنرانی خلاقانه هم معجزه می کند. داستان گویی در یک سخنرانی می تواند مخاطبان را میخکوب کند.
در کودکان نیز همین گونه است. داستان جز مواردی است که کودک در هر ساعتی از شبانه روز مایل به شنیدن آن بوده و به آن علاقه نشان می دهد. شما می توانید برای تقویت مهارت کلامی کودک، داستان را به شیوه ای دیگر بگویید. در این بازی برای تقویت هوش کلامی کودک داستان را به صورت جمله به جمله می گویید و از کودک می خواهید جمله بعدی داستان را بگوید.
9. اسم و فامیل، بهترین بازی برای چالش ذهنی
یکی از بازی های قدیمی که احتمالا با آن خاطره های زیادی در ذهنتان دارید، اسم و فامیل است. این بازی می تواند ذهن کودک شما را به چالش وا دارد. در بازی اسم و فامیل کودک شما در مدت زمان محدود کلماتی با حرف اول مشابه را کنار هم در یک جدول می نویسد. این بازی باعث تقویت هوش زبانی کودک شده و هیجان را به زندگی او می افزاید.
بازی، مؤثرترین تکنیک در تقویت هوش کلامی
هوش کلامی یکی از هوش های چندگانه انسان است که با روش های مختلفی می توان آن را تقویت کرد. بهترین و موثرترین متد برای ارتقا مهارت زبانی در کودکان، بازی کردن است. با توجه به شناختی که از کودک خود دارید، می توانید مناسب ترین بازی برای تقویت هوش کلامی وی را انتخاب کنید. چنانچه نشانه هایی مبنی بر ضعف این مهارت ارتباطی در کودک خود پیدا کردید، فن بیان کودک خود را با آموزش هایی کاربردی ارتقا دهید. در وب سایت میلاد پرنده اطلاعات بیشتری در مورد تکنیک های رشد این بخش از مهارت های زندگی بدست خواهید آورد.
سؤالات متداول
کدام بازی برای تقویت هوش کلامی باعث تحریک فعالیت مغز می شود؟
زنجیره کلمات، حدس کلمه، کلمات با ربط و بی ربط و اسم و فامیل
داستان گویی چگونه می تواند باعث تقویت هوش کلامی شود؟
برای تقویت هوش کلامی با استفاده از این بازی می توان داستان را به صورت جمله به جمله بیان کرد و از کودک خواست تا جمله بعدی داستان را بگوید.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
بهترین و بدترین تیپ های شخصیتی (2 شخصیت موفق در کار و رابطه)
298 بازدید
-
فن بیان مدیران/ 5 فوت کوزه گری مدیران موفق
492 بازدید
-
6 بخش مهم آموزش هوش مالی به کودکان که هر پدر و مادری باید بداند!
359 بازدید
-
رهبری کسب و کار چیست؟ 3 پایه اصلی رهبری بیزنس
353 بازدید
-
فن بیان در بازاریابی تلفنی + 5 اشتباه رایج فروش تلفنی
334 بازدید
-
کمال گرایی چیست و 6 تکنیک درمان آن
415 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید