کامل گرایی یا کمال گرایی؟ (بررسی نشانه ها، تفاوت ها و درمان)
هر دو ویژگی کامل گرایی و کمال گرایی در مسیر زندگی افراد تاثیرات مثبت و منفی بسیاری می گذارد. این خصلت ها ظاهرا با یکدیگر همسو هستند، اما تفاوت هایی دارند که شناخت آن ها، به خودشناسی و اتخاذ تصمیمات درست کمک می کند. کامل گرایی یا کمال گرایی، از ریشه یابی تا درمان، چالش پیش روی بسیاری از افرادی است که دوست دارند در جهت رشد و توسعه فردی خود گام بردارند. این دغدغه تنها با درک تفاوت میان این دو مفهوم و اطلاع از راه های درمان ذهن کامل گرا محقق می شود.
در کمال گرایی، انجام تمام کارها حتی صحبت کردن در جمع به بهترین شکل ممکن حائز اهمیت است. اما کامل گرایی، مانع اقدام برای انجام همین کار به ظاهر ساده می شود. مانعی که می تواند با شرکت در دوره فن بیان و افزایش اعتماد به نفس و مهارت های ارتباطی حذف می شود.
بررسی کامل کامل گرایی و کمال گرایی، کدام بهتر است؟
کامل گرایی یا کمال گرایی؟ مسئله این است!
بر خلاف تصور عامه مردم، کمال گرایی خصلت مثبتی است که کمابیش در وجود همه ما وجود دارد. فرد کمال گرا دوست دارد تمام کارهای خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. تا اینجا ویژگی کمال گرایی خوب و سازنده خواهد بود. اما اگر در ادامه مسیر سخت گیری های افراطی داشته باشید، تبدیل به یک خصلت منفی و بازدارنده خواهد شد.
فرد کمال گرا به خوبی بر نقشه راه توسعه فردی خود واقف است. با بررسی نقاط صعف و قوت، تعیین اهداف شغلی، شناسایی مهارت های لازم و …، برنامه ای راهبردی برای رسیدن به اهداف فردی تنظیم می کند.
مشـاوره رایگان با کارشناسان
جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره دورهها و خدمات آکادمی میلاد پرنده با ما در ارتباط باشید
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
اما کامل گرایی که تحت عنوان ایده آل گرایی هم شناخته می شود، از همان ابتدا مانع اقدام برای شروع کار می گردد. برای فرد کامل گرا، همه چیز باید به بهترین شکل کامل شده باشد تا کار خود را آغاز نماید. از آنجایی که هیچ وقت شرایط کاملا ایده آل نخواهد بود، انسان کامل گرا هم نقطه شروعی برای کار خود پیدا نمی کند. پس باید برای کم رنگ کردن کاملگرایی چاره ای اندیشید.
نشانه های کامل گرایی و تفاوت آن با کمال گرایی
اگر می خواهید بدانید فردی کامل گرا یا ایده آل گرا هستید یا خیر، ویژگی های زیر را در خود جستجو کنید. چنانچه این خصلت ها تا کنون مانعی برای عملی ساختن ایده هایتان بوده است، درمان کامل گرایی بهترین گزینه خواهد بود.
- ترس از شنیدن ضعف ها
- خود را بهترین و کامل ترین دانستن
- احساس عدم نیاز به نصیحت یا مشورت با دیگران
- اهمال و سستی در شروع کار به بهانه فراهم نبودن امکانات و شرایط
- عدم تمایل به ریسک پذیری و داشتن تجربیات جدید
- نداشتن اعتماد به نفس کافی
اگر فردی کامل گرا هستید، در جستجوی راه هایی برای افزایش اعتماد به نفس خود باشید. این موضوع می تواند در موفیقت و پیشرفت زندگی و کاری شما نقشی مهم ایفا کند.
به دلیل نزدیکی مفهوم این دو خصلت، تشخیص صحیح کامل گرایی یا کمال گرایی دچار ابهام خواهد بود. نشانه هایی که فرد ایده آل گرا نسبت به کمال گرا دارد، شامل موارد زیر می باشد:
- فرد کمال گرا، محدودیت ها، نقاط ضعف و امکانات را می پذیرد. ولی شخص کامل گرا، به دلیل بلند پروازی و جاه طلبی، تحلیل درستی از شرایط واقعی نخواهد داشت.
- در کمال گرایی، فرد به دنبال زندگی عادی اما با کیفیت است. اما انسان کامل گرا، خودشیفته بوده و هزینه زیادی را صرف نمایش بهترین بودن خود می کند.
- انسان کمال گرا، هیچ ترسی از شروع کار ندارد و در طی مسیر سعی می کند بهترین عملکرد را داشته باشد، اما انسان کامل گرا با در نظر گرفتن شرایط ایده آل، با تمام وجود از برداشتن اولین قدم واهمه دارد.
از ریشه یابی تا درمان کامل گرایی
من یا کاری را شروع نمی کنم یا عالی شروع می کنم. به نظر شما این طرز تفکر درست هست یا خیر؟! قطعا این تفکر اشتباه است. این تصور که از بدو شروع یک کار، عالی باشید، غیر ممکن به نظر می رسد و عاملی خواهد بود که به سراغ آن نروید. کامل گرایی یا ایده ال گرایی آفتی است که ما را از شروع و ادامه مسیر باز می دارد. این ویژگی می تواند به عنوان سدی در رشد و توسعه فردی شما عمل کند.
کامل گرایی، بلای جان آدم ها!
کامل گرایی هم چون زنجیری دست و پای افکار انسان را می بندد. شخص ایده آل گرا همیشه درصدد بهترین بودن است و هیچ گاه به استانداردهایی که در ذهنش ترسیم کرده، نخواهید رسید. با ادامه این روند فرسایشی، فرد کامل گرا احساس شکست و اندوه فراوانی می کند و دیگر شور و اشتیاق انجام کارهای جدید و خلاقانه را نخواهد داشت.
جفری پرستون بِیْزوس از بهترین نمونه های افراد موفق است که بدون در نظر گرفتن کامل گرایی، با کمترین امکانات به ایده خود جامه عمل پوشاند. او در سال 1999 در یک دفتر کوچک کار می کرد و اکنون رتبه دومین فرد پولدار دنیا را به خود اختصاص داده است.
با خودداری از کمال گرایی شما هم می توانید فرصتی برای خود فراهم کنید و با بررسی ایده های خوب و راه های افزایش خلاقیت در کسب و کار، صاحب یکی از برندهای مشهور در حوزه کاری خود باشید.
سایر شرکت های معتبر دنیا مانند اپل، گوگل، هارلی و دیزنی نیز سرگذشتی مشابه داشتند. خالقان این برندهای مشهور، کار خود را با کمترین سرمایه موجود و از همه مهم تر، خودداری از کمال گرایی آغاز کردند. در داخل کشور نیز نمونه های زیادی از این افراد موفق وجود دارد که دیجی کالا یکی از آن هاست. صاحبان این فروشگاه آنلاین، کار خود را با یک تیم 5 نفره شروع کردند و اکنون این شرکت، حدود 9000 کارمند و درآمد روزانه ای بالغ بر 80 میلیارد تومان دارد.
10 نیستی، صفر نباش، 2 باش! فقط شروع کن!
درمان کامل گرایی یا کمال گرایی منفی
اگر به این نتیجه رسیدید که فردی کامل گرا یا ایده آل گرا هستید، باید به دنبال راه حل هایی جهت درمان این خصلت منفی باشید. تا همین لحظه از به دوش کشیدن بار کمال گرایی، فرصت های زندگی خود را از دست داده اید. دیگر وقت تغییر فرا رسیده است. پس تکنیک های رهایی از ایده آل گرایی را دنبال کنید.
بهترین راه حل این است که شروع کنید!
گاهی فرد کامل گرا به دنبال نتیجه کار است و با این تصور که در انتها به شرایط مطلوب دست نمی یابد، هیچ اقدامی انجام نمی دهد.
برای درمان کامل گرایی، کلید صفر و یک نباشید!
زندگی طیفی از احساسات مختلف، پیروزی و شکست است. کامل گرایی باعث می شود تصورات کلیدگونه داشته باشید. اما فراموش نکنید که همیشه برای شرایط پیش رو، حالت متوسط هم وجود دارد. اگر قبل از شروع هر کار کوچکی از خود سوالاتی مشابه زیر را می پرسید، فردی کامل گرا هستید.
- من در مهمانی شرکت نمی کنم، مگر آنکه بهترین لباس را پوشیده باشم.
- من فعالیت در شبکه اجتماعی را شروع نمی کنم، مگر دوربین پیشرفته داشته باشم.
- من این رشته تحصیلی را انتخاب نمی کنم، مگر در بهترین دانشگاه قبول شوم.
- من ازدواج نمی کنم، مگر شخص مقابل تمام ملاک های مورد نظر را داشته باشد.
برای انجام کارها، زمان تعیین کن!
قانون پارکینسون را همیشه برای شروع کار مورد نظر در نظر بگیرید. بر اساس این قانون، اگر برای انجام یک فعالیت زمان مشخصی در نظر بگیرید، آن را انجام خواهید داد. در غیر این صورت ممکن است به بهانه های مختلف آن را به تعویق بیاندازید. کامل گرایی تاخیر در شروع هر کاری را بیشتر خواهد کرد؛ چرا که رسیدن به شرایط ایده آل، بهانه های زیادی ایجاد می کنند.
اگر کاری از گذشته دارید که همچنان آن را شروع نکرده اید، 3 روز آینده بهترین زمان برای انجام آن خواهد بود! در صورتی که اقدام مورد نظر را انجام دادید، برای خودتان جریمه در نظر بگیرید. در میان گذاشتن تصمیمتان با یک فرد مهم یا دوستان نیز می تواند عزم شما را راسخ کند.
حرف آخر
کمال گرایی خصلت مثبت و متفاوتی است که به پیشرفت شما و رسیدن به اهدافتان کمک می کند. شخص کمال گرا، شروع کار خود را به تعویق نیانداخته و همواره سعی می کند با نگاه به تجربیات گذشته، به بهترین نحو مسیر خود را طی کند. البته مراقب باشید این کمال گرایی سمت و سوی افراطی و منفی به خود نگیرد.
اهمیت کامل گرایی یا کمال گرایی، از ریشه یابی تا درمان، زمانی محرز می گردد که به فرصت های از دست رفته گذشته فکر می کنید. چه بزنگاه هایی که برای فراهم نبودن شرایط و امکانات ایده آل، از آن ها استفاده نکرده اید. دیگر وقت آن رسیده است که کوله بار سنگین ایده آل گرایی را زمین گذاشته و به دور از نگاه سخت گیرانه خود، فقط شروع کنید. برای شروع می توانید با شرکت در آموزش های آکادمی میلاد پرنده، مسیر رشد و توسعه فردی خود را فراهم کنید.
سؤالات متداول
نشانه های کامل گرایی چیست؟
ترس از شنیدن ضعف ها، خود را بهترین و کامل ترین دانستن، احساس عدم نیاز به نصیحت یا مشورت با دیگران، عدم اعتماد به نفس کافی، اهمال و سستی در شروع کار به بهانه فراهم نبودن امکانات و عدم تمایل به ریسک پذیری و داشتن تجربیات جدید
تفاوت کمال گرایی و ایده آل گرایی چیست؟
فرد کمال گرا، محدودیت ها و امکانات را می پذیرد. ولی شخص کامل گرا، تحلیل درستی از شرایط واقعی ندارد. در کمال گرایی، فرد به دنبال زندگی عادی اما با کیفیت است. اما انسان کامل گرا، خودشیفته بوده و هزینه زیادی را صرف نمایش بهترین بودن خود می کند. انسان کمال گرا، از شروع کار هیچ واهمه ای ندارد، اما انسان کامل گرا از برداشتن اولین قدم ترسدارد.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
فن بیان مدیران/ 5 فوت کوزه گری مدیران موفق
490 بازدید
-
چگونه علاقه خود را پیدا کنیم؟ 3 روش پیدا کردن علاقه
513 بازدید
-
فن بیان در بازاریابی تلفنی + 5 اشتباه رایج فروش تلفنی
332 بازدید
-
کمال گرایی چیست و 6 تکنیک درمان آن
414 بازدید
-
آموزش صداسازی و تقویت صدا (9 تمرین تا داشتن تن صدای جذاب)
742 بازدید
-
مهارت حل مسئله ، 6 مرحله حل مسئله
272 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید