راه های تقویت فن بیان نوین را فرا بگیرید!
احتمالا شما هم در جلسات مشاوره کوچینگ یا همایش های تجاری شرکت کردهاید که سخنران با طرز بیان خود همه حضار را مجذوب خود کرده است. تا حالا به رمز موفقیت سخنرانان فکر کرده اید یا خواسته اید مانند آن ها باشید؟
فن بیان و شیوه برقراری ارتباط یکی از نقاط مثبتی است که هر شخص باید در خود تقویت کند. فرقی ندارد شما برای یک جمع 300 نفره سخنرانی کنید یا طرف مقابل شما یکی از دوستان یا اعضای خانواده تان باشد. شما می توانید با دانستن راه های تقویت فن بیان، مفاهیم موردنظر خود را بهتر و کامل تر به مخاطب انتقال دهید.
برای موفق شدن در بخش های مختلف مانند تحصیل، کار و حتی زندگی شخصیتان بایستی مهارت گفتگو و فن بیان را در خود تقویت کنید. در این مقاله روش های تقویت فن بیان ذکر می شود که شما می توانید با توجه به شرایط خود آن ها را یاد گرفته و استفاده کنید.
اصول سه گانه کلیدی فن بیان
در تاریخ گذشته نیز فن بیان به عنوان یک مهارت یاد شده که ارسطو برای اولین بار به آن اشاره و این مهارت را به سه عنصر اصلی تقسیم کرده است.
پاتوس، ایجاد حس های متفاوت
این عنصر را می توان مرتبط با احساسات مخاطبان دانست. این عنصر باعث ایحاد حس مثبت یا منفی در ذهن مخاطب می شود. به عبارتی شما با سخنان خود می توانید تاثیر عاطفی در فرد ایجاد کنید. گفته های شما باعث خلق یک حس در او شده و همچنین می تواند ذهنیت او را درباره یک موضوع تغییر دهد.
برای استفاده از این عنصر که یکی از راه های تقویت فن بیان است، در سخنرانی باید به این موضوع توجه داشته باشید که چه چیز تاثیر خوشحال کننده یا ناراحت کننده ای بر مخاطب دارد؟ حس لذت یا خشم با چه سخنی در ذهن فرد ایجاد می شود؟ علت عصبانیت یک مخاطب چه موردی می تواند باشد؟ با پاسخ به این سوال شما می توانید سخنران قهاری شوید.
اتوس، تاثیر گذاری
دومین عنصر سخنرانی واژه یونانی اتوس بوده که مترادف با منش و شخصیت است. این عنصر تسلط سخنران به موضوع بحث را نشان می دهد. به عنوان مثال برای کسب اطلاعات در مورد طبابت پزشکان زن، شما ترجیح می دهید با یک خانم دکتر صحبت کنید تا یک پزشک مرد.
تمامی افراد ترجیح می دهند اطلاعات خود را از یک منبع معتبر به دستآورند. این اعتبار و منش در سخنرانی نیز دیده می شود. شما میتوانید با ارائه نشانه های بصری مانند نوع لباس، زبان بدن، حرکات و رفتارها روی ذهن مخاطب تاثیر بگذارید.
لوگوس، آمار و منطق
آخرین اصل در نظر ارسطو لوگوس نام دارد. این عنصر به استدلال منطقی و صحت یک موضوع تاکید می کند. برای اینکه سخنرانی شما نیز معتبر باشد، باید از آمار و داده های صحیح در سخنرانی خود استفاده کنید. این مورد را نیز در نظر داشته باشید که معتبر بودن یا نبودن سخنرانی بستگی به ارزش ها و اعتقادات مخاطبان خواهد داشت.
شما برای اینکه سخنرانی مورد قبولی داشته باشید، باید به هر سه اصل توجه کنید. بعضی از مخاطبان در این فکر هستند که سخنرانی و بحث یک توطئه است، این افراد عنصر “لوگوس” را قبول ندارند. برخی دیگر به منبع و اطلاعات بحث اعتماد ندارند، این افراد “اتوس” را نادیده گرفتهاند. در برخی سخنرانی ها نیز احساسات فرد تحریک نمی شود که نشان از ضعف در عنصر “پاتوس” است.
مشـاوره رایگان با کارشناسان
جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره دورهها و خدمات آکادمی میلاد پرنده با ما در ارتباط باشید
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
اهمیت تقویت فن بیان و سخنوری
داشتن فن بیان خوب می تواند در جنبه های مختلف زندگی یاریرسان شما باشد. شما با داشتن هنر سخنوری و نفوذ کلام به مخاطبان کمک می کنید، حرف شما را بیشتر و عمیق تر متوجه شوند. به عبارتی شما با این مهارت قادر خواهید بود:
- موضوع را به طور کامل برای مخاطب صحبت خود روشن کنید به صورتی که هیچ نقطه ابهامی وجود نداشته باشد.
- بر ذهن و احساسات مخاطب تاثیر بگذارید.
- مخاطب را به انجام یک کار تشویق کرده یا از انجام کاری منع کنید.
- مخاطبان خود را سرگرم کنید؛ فرق نمی کند که این افراد از چه قشری در جامعه بوده و چه سن و سالی داشته باشند.
- بدون ایجاد سو تفاهم و مشکلات احتمالی منظور و خواسته خود را به طور صریح به مخاطب بازگو کنید.
مهارت سخنرانی اهمیت بسیاری دارد، زیرا حداقل برای یکبار هم که شده شما به آن نیازمند خواهید بود. شما در یک جمع خودمانی یا رسمی نیاز به گفتگو و سخنرانی خواهید داشت. اگر کارمند باشید ارتباط کلامی جز یکی از مهارت های مهم برای شما محسوب می شود. نفوذ کلام و توانایی متقاعد سازی افراد مقابلتان می تواند بر سایر توانایی های شما نیز تاثیر بگذارد.
راه های تقویت فن بیان چه مواردی هستند؟
بعد از خواندن اهمیت مهارت سخنوری به این فکر افتاده اید که برای تقویت فن بیان چه باید کرد؟ یا افزایش فن بیان چه تاثیری بر زندگی شما خواهد داشت؟ برای پاسخ به این سوالات پاسخ های متعددی وجود دارد که در این بخش به 5 مورد مهم و اساسی اشاره می کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد راه های تقویت فن بیان، ادامه مقاله را مطالعه کنید.
1- شمرده شمرده صحبت کنید
یکی از راه های تقویت فن بیان شمرده شمرده صحبت کردن است. با این روش مخاطب درک بهتر و مناسب تری از سخنان شما خواهد داشت. شمرده شمرده صحبت کردن به معنی داشتن مکث بعد از ادای هر کلمه نیست، بلکه شما سخنان خود را به صورت شیوا و مشخص بیان می کنید.
برخی از افراد هیجان و نشاط در سخنرانی را با تند تند صحبت کردن اشتباه می گیرند. شما می توانید با تاکید بر روی برخی از کلمات به سخنرانی خود هیجان دهید و به شیوایی و شمرده صحبت کردن خود آسیبی نرسانید. برای تمرین این کار می توانید بخش هایی از سخنرانی خود را ضبط کنید، گوش دهید و مشکل را رفع نمایید.
2- برنامه ریزی کنید
شما با چینش و برنامه ریزی برای سخنرانی خود می توانید تاثیرگذاری آن بر ذهن مخاطب را افزایش دهید. با ریختن برنامه برای هر قسمت از صحبت خود و با آماده کردن مطالب می توانید مخاطب را با خود همراه کرده و از شاخه به شاخه شدن سخنانتان و افکار فرد مقابل پرهیز کنید.
به این نکته توجه داشته باشید که مخاطب با قوه بینایی و شنوایی خود با شما همراه است. اگر شما رشته کلام را از دست دهید مخاطب متوجه آن شده و تمرکزش را همزمان از دست می دهد. برای تقویت و انجام این کار بهتر است پیش از سخنرانی چندین بار آن را تمرین کرده تا با اصلاح حرکات و نحوه چینش به نتیجه مطلوب خود دست یابید.
3- مطمئن صحبت کنید!
یکی دیگر از راه های تقویت فن بیان بی شک اعتماد به نفس در سخنرانی است. شما می توانید این اعتماد به نفس و اطمینان را در ادای کلمات به مخاطب نشان دهید. محکم و مطمئن سخن بگویید تا فرد مقابل نیز به سخنان شما اطمینان داشته باشد و با دقت بیشتری به تک تک جملات شما گوش دهد. این روش یکی از قدیمی ترین و اصلی ترین راه های تقویت بیان و از بین بردن خجالت به شمار می آید.
برای به انجام رساندن این موضوع بهتر است سخنان خود را شیوا و رسا آغاز کرده و سپس نشاط و هیجان را نیز به آن اضافه کنید. با اضافه کردن داستان زندگی خود یا مثال ها و مواردی مشابه درک طرف مقابل را بالاتر ببرید.
4- به خود مطمئن باشید!
در هنگام برقراری ارتباط کلامی به خود مطمئن باشید و کلمات را سلیس بیان کنید و از بریده بریده صحبت کردن بپرهیزید. اگر شما به سخنان و گفته های خود باور داشته باشید، می توانید آن ها را بهتر با مخاطبان در میان بگذارید.
برای تقویت اعتماد به نفس در سخنرانی تنها کافی است چندین بار جلوی آینه صحبت کنید. این کار باعث می شود شما به خود و سخنانی که ادا می کنید مسلط باشید. مطالعه و افزایش آگاهی در مورد موضوع بحث می تواند اعتماد به نفس شما را افزایش داده و باعث رشد و توسعه فردی شود.
5- سخنران تنها شما نباشید!
این را فراموش نکنید که یکی از راه های افزایش قدرت فن بیان توانایی درگیر کردن مخاطبان با سخنان خودتان است. برخی افراد بر این باور هستند که هیچ کس اطلاعات و دانشی هم سطح با آن ها را ندارد، به همین دلیل در سخنرانی متکلم وحده می شوند. اما باید به این نکته توجه کرد که تعامل در گفتگو می تواند موثرتر باشد.
راهکاری که برای تقویت این مهارت وجود دارد این است که در حین سخنرانی از مخاطبان بخواهید به صورت داوطلبی به روی سن بروند. یا از آن ها در برخی از موارد نظر بخواهید. گاها بعضی از سخنرانان از سن و تریبون خود پایین آمده و در میان جمعیت حرکت می کنند تا میزان صمیمیت خود را نشان دهند و به جای ضمیر “من” از ضمیر “ما” استفاده می کنند.
6- تمرین کنید!
از مهم ترین راه های تقویت فن بیان، تمرین است. با افرادی که عمر خود را در این راه گذاشته اند صحبت کنید، تمرین را نقش اساسی در پیشرفت خود می دانند، زیرا به شما کمک می کند تکنیک هارا هر روز مرور کرده و متوجه نواقص خود شده و در صدد برطرف کردن آن باشید. برای آنکه تمرین اساسی و اصولی داشته باشید باید از استاتید حرفه ای کمک بگیرید. شرکت در دوره فن بیان در مشهد می تواند شما را در این مسیر بسیار کمک کند.
تقویت فن بیان در دانش آموزان و کودکان
همواره آموزش مهارت ها به کودکان متفاوت از بزرگسالان است. به همین علت در این قسمت به راه های تقویت فن بیان در کودکان و دانش آموزان میپردازیم.
کلام فرزندتان را اصلاح نکنید!
اگر فرزندتان کلمه ای را به اشتباه تلفظ می کند، از اصلاح آن بپرهیزید. اصلاح کلام کودکان نه تنها هیچ تاثیری بر تقویت بیان او نداشته بلکه تاثیر منفی بر روحیه او نیز می گذارد. شما به عنوان والدین این حس را به کودک خود القا می کنید که او سخنران خوبی نیست و صحبت های او پر از ایراد و اشکال است.
کودک را هم صحبت خود بدانید!
برای صحبت کردن با کودک خود مانند صحبت با هر فرد بزرگسالی به طور کامل ارتباط چشمی با او برقرار کنید. این کار در اصول سخنوری به عنوان یکی از راه های تقویت فن بیان شناخته شده است. سعی کنید از کودکانه صحبت کردن و تغییر شیوه کلام خود بپرهیزید تا قدرت سخنوری و بیان کودک پیشرفت کند.
خواندن را فراموش نکنید!
یکی از راه هایی که می تواند تاثیر زیادی بر بیان کودکان و دانش آموزان داشته باشد، خواندن است. کودک را تشویق کنید همه نوشته های اطراف خود را بخواند. فرق نمی کند این نوشته ها بر روی کاغذ بیسکویت نوشته شده باشند یا در یک کتاب داستان وجود داشته باشند. این کار باعث افزایش فن بیان کودک شده و قوه تخیل و زبان پذیری او را نیز تقویت می کند.
و در نهایت تاثیر گذاری بیشتر با قوی کردن فن بیان
در این مقاله راه و روش های تقویت فن بیان و پاسخ به سوال چگونه فن بیان را قوی کنیم، به شما توضیح داده شد. شما می توانید با مطالعه این روش ها و تمرین آن ها خود را به یک سخنران ماهر و تاثیرگذار تبدیل کنید. همچنین با دانستن برخی نکات و اصول ذکر شده شما می توانید طرز رفتار با کودکان را بیاموزید و قدرت بیان آن ها را بهبود بخشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مهارت های کلامی علاوه بر راه های تقویت فن بیان می توانید از سایر مقالات موجود در سایت ما، میلاد پرنده، دیدن کنید.
سوالات متداول
مهم ترین راه های تقویت فن بیان چیست؟
از مهم ترین راه های تقویت فن بیان می توان به، برنامه ریزی، اعتماد بنفس و تمرین اشاره کرد.
تقویت فن بیان در کودکان چگونه است؟
برای تقویت این مهارت بهتر است، کودک را هم صحبت خود بدانید و آنها را به خواندن کتاب و نوشته هایش تشویق کنید.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
فن بیان مدیران/ 5 فوت کوزه گری مدیران موفق
492 بازدید
-
فن بیان در بازاریابی تلفنی + 5 اشتباه رایج فروش تلفنی
335 بازدید
-
آموزش صداسازی و تقویت صدا (9 تمرین تا داشتن تن صدای جذاب)
747 بازدید
-
کلمات جادویی در فن بیان + 4 کلماتی که گفتگو شما را متحول میکند.
1.68k بازدید
-
اصول مذاکره + 4 تکنیک مذاکره و فن بیان
449 بازدید
-
فن بیان چیست ؟ (3 عنصراصلی فن بیان + Pdf رایگان )
1.05k بازدید